Loading...

Rostliny v přírodních rezervacích

Chráněné a vzácnější druhy rostlin jsou vázány především na extenzívně udržované lokality. Takovou lokalitou je např. již výše zmiňovaná Přírodní rezervace Královec u Spálova. Kromě vstavačů zde rostou tyto zajímavé rostliny:

Hlávkami tmavomodrých květů rozkvétá v červnu chráněný zvonečník hlavatý pravý, Phyteuma orbiculare L- subsp. orbiculare (ve vyhlášce MŽP patří do kategorie silně ohrožených druhů). Mimo PR Královec roste ještě v okolí Spálova např. v mokřadu Ptáčnice, u Chalúpkovy studánky nebo v údolí potoka Suché na svažité loučce nad křižovatkou silnice vedoucí do Spálova.

udoli-suchezvonecnik-hlavaty-pravyzvonecnik-hlavaty-pravyzvonecnik-hlavaty-pravyzvonecnik-hlavaty-pravy

Na konci května kvete žlutými květy hadí mord nízký, Scorzonera humilis L. (není sice chráněn, ale v Červeném seznamu patří mezi druhy ohrožené).

hadi-mord-nizkyhadi-mord-nizkyhadi-mord-nizky

V druhé polovině května rozkvétá bílými nenápadnými květy nízká rostlinka Kozlík dvoudomý, Valeriana dioica L. (není sice chráněn, ale v Červeném seznamu patří mezi druhy vzácnější vyžadující další pozornost). Mimo PR Královec jej naleznete i v mokřadu Ptáčnice u Spálova

kozlik-dvoudomykozlik-dvoudomykozlik-dvoudomy

Poslední chráněnou rostlinou, která v PR Královec u Spálova roste a kterou Vám chci představit, je polocizopasná nízká rostlinka kvetoucí růžovými květy na konci května – všivec lesní, Pedicularis sylvatica L. (ve vyhlášce MŽP patří do kategorie silně ohrožených druhů).

vsivec-lesnivsivec-lesnivsivec-lesni

Opustíme PR Královec a připomenu Vám jednu donedávna chráněnou rostlinu, která krášlí přírodu okolí Spálova v údolí potoku Suché a v údolí Něčínského potoka. Jedná se o atraktivní vyšší rostlinu květnatých nivních luk, která v červnu kvete výraznými modrofialovými květy - orlíček planý, Aquilegia vulgaris L. (není sice chráněn, ale v Červeném seznamu patří k ohroženým druhům naší květeny).

orlicek-planyorlicek-planyudoli-suche


Autor textu a fotografií: Petr Lelek, Jakubčovice n.O.

(jk-2012)


Zpět na seznam článků

Copyright © 2012  Oderské vrchy | Mapa webu
Created by Webové studio Xlibris.cz | Valid XHTML 1.0!   .