Loading...

BUDIŠOV NAD BUDIŠOVKOU

Budišovu n. Bud. vévodí monumentální dvouvěžový pozdně barokní farní kostel Nanebevzetí P. Marie z r. 1775 s pozoruhodným vnitřním rokokovým vybavením. Dále stojí za zhlédnutí kamenný smírčí kříž z 16. stol., socha P. Marie, historická radnice, Městské muzeum břidlice s barokním kamenným mostem přes Budišovku a se sochou sv. J. Nepomuckého. Za Budišovem směrem na Guntramovice se nachází rekreační oblast "Zátiší" a v bývalém kamenolomu střelnice.

Ve Starých Oldřůvkách (6 km od Budišova n. Bud.) je farní kostel Navštívení Panny Marie a v okolí řada opuštěných dolů a štol po těžbě břidlic i galenitu (např. důl „Vilibald“ v ohbí řeky Odry) - na území Vojenského újezdu Libavá nejsou přístupné.

V zaniklé obci Stará Voda (8 km) armáda postupně opravuje poutní kostel sv. Anny a sv. Jakuba Většího; u kostela jsou patrné rozvaliny kláštera (piaristické koleje) a v údolí cca 500 m od kostela vyvěrá v rozvalinách kapličky sv. Anny vydatný pramen pitné vody - "Královská studánka". I když se kostel, rozvaliny kláštera a „Královská studánka“ nacházejí na území Vojenského újezdu Libavá, jsou veřejnosti přístupné.

Červená hora je sopečným kopcem na vrcholu s hydrometeorologickou stanicí. Ve směru na Starou Libavou můžete obdivovat památný strom - "Zlatou lípu", která je opředena pověstmi o generálu Laudonovi, dále opuštěný lom po těžbě sopečných tufů a čediče a v polích obnovený kříž s dlážděnou "Cestou přátelství".

V Guntramovicích (5 km od Budišova n. Bud.) je víceúčelová vodní nádrž (možnost koupání a rybolovu), informační tabule k bitvě G. Laudona v r. 1758, kostel sv. Jana Většího a hřbitov s pamětní tabulí na tuto bitvu a památné stromy - lípa a dva duby letní.

Budišovským náměstím prochází červená tur. značka (evropská dálková turistická cesta E3), která od Svatoňovic vede přes Budišov n. Bud. do Dvorců. Na této turistické trase můžete navštívit zříceninu hradu Vildštejna (4 km) a skalku "Kazatelnu" v údolí říčky Lomnice - zde údajně kázal J. A. Komenský při odchodu z Moravy.

Zpět na seznam článků

Copyright © 2012  Oderské vrchy | Mapa webu
Created by Webové studio Xlibris.cz | Valid XHTML 1.0!   .