Loading...

VÍTKOV

Můžete vidět nejzajímavější stavby Vítkova - dominantní novogotický farní kostel Nanebevzetí Panny Marie a barokní kostel Nanebevzetí P. Marie z r. 1625 na místním hřbitově, který je místem posledního odpočinku studenta Jana Zajíce. Rozsáhlá budova před hřbitovním kostelem je bývalý špitál.

Základní škola na nám. Jana Zajíce se sochou významného švýcarského pedagoga J. H. Pestalozziho před ZŠ na ul. Opavské , památný strom - lípu, hodnotný lesopark, koupaliště a Zátopkův stadión (minigolf, kurty, hřiště) a veřejné tábořiště u Vítkovského Balatonu (2 km, víceúčelová vodní nádrž s možností rybolovu).

V souvislosti s Vítkovem je třeba zmínit, že největší zásluhy na vybudování žel. tratě ze Suchdolu do Budišova má patrně tehdejší starosta Vítkova Dr. Karl Zimmer. Rovněž umístění nádraží ve Vítkově se neobešlo bez sporu. I v tomto případě se Dr. Zimmerovi ve spojení s tehdejším okresním hejtmanem - Johannem Liebischerem, podařilo prosadit nynější polohu nádraží v samotném městě oproti navrhovanému umístění v tehdejší obci Horní Ves (nyní je součástí Vítkova).

Po druhé světové válce byl Vítkov přestupní stanicí pro odboráře, kteří se rekreovali v Janských Koupelích v údolí řeky Moravice. V té době žel. stanice Vítkov nesla označení VÍTKOV - JANSKÉ KOUPELE.

Od žel. stanice Vítkov Vás červená tur. značka zavede po tzv. „Staré kamenské cestě“ kolem lesního „Kamenského rašeliniště“ do Kamenky. Modrá tur. značka Vás zavede buď do údolí Moravice a dále přes Podhradí do Radkova a Štáblovic nebo do Klokočova a Klokočůvku. Údolím Moravice prochází značená cyklotrasa (Kružberk - Hradec. n. Mor.). V Podhradí je autokemp, úpravna vody pro Ostravský oblastní vodovod a nad Podhradím můžete navštívit zříceninu hradu Vikštejna (založen Vítkem z Kravař v 1. pol. 13. stol.). V Moravici si můžete zarybařit. Z Vítkova je vyznačeno značením KČT několik místních cyklistických okruhů.

Zpět na seznam článků

Copyright © 2012  Oderské vrchy | Mapa webu
Created by Webové studio Xlibris.cz | Valid XHTML 1.0!   .