Loading...

Autokar na Bílém kameni

Autokarový zájezd do vojenského prostoru Újezdu Libavá 1.9.2012.

Ráno nás autobus vyvezl přes město Potštát do obce Kozlov, kde odbočil k vojenskému prostoru, který byl ten den otevřen díky akci Bílý kámen, pořádanou automotoklubem Velká Bystřice.

Zastavili jsme u první závory, odkud jsme došli k pramenu řeky Odry. Poté jsme se autobusem vrátili k Zelenému kříži a odbočili do vojenskému prostoru přes lokalitu Přírodní památky Smolenská luka. Dojeli jsme k vyhlídce Bílý kámen, odkud jsme se přemístili na velitelské stanoviště Velká Střelná a prohlédli si dopadové plochy vojenské střelnice.

Po menším občerstvení jsme vyjeli do Města Libavá a navštívili kostel Povýšení sv. Kříže (1666), kde nás svým výkladem obohatil autor několika vydání knihy Kronika Libavska http://www.libavsko.eu/kronika Jindřich Machala.

Vraceli jsme se kolem zaniklé obce Stará Voda a navštívili kostel sv. Anny a sv. Jakuba Staršího. Tady nás také čekala zajímavá přednáška paní Jany Krejčové z Olomouce. Podívali jsme se k zastřešené Královské studánce, vyvěrající asi 500m pod kostelem, obnovenou a postavenou z ruin skautskými organizacemi. Po té jsme se vrátili domů.


HVS - Odry (jk-2012)


Zpět na seznam článků

Copyright © 2012  Oderské vrchy | Mapa webu
Created by Webové studio Xlibris.cz | Valid XHTML 1.0!   .