Loading...

Cesta porozumění (Budišov n.B.- Guntramovice)

kriz-na-spolecnem-hrobuKaždoročně v červnu je chodník doplňován dlaždicemi ze slezské žuly, na nichž jsou jména dárců. Kromě českých firem a jednotlivců, zde položili kámen také zástupci z mnoha zemí Evropy a USA. Tímto způsobem vyjadřují své odhodlání kráčet cestou porozumění a budovat dobré vztahy mezi národy.

Cesta začíná u kříže, který tady stával, coby symbolu smíření a míří do budoucnosti. Kříž byl postaven v místech hromadného hrobu padlých vojáků z prusko-rakouské války v roce 1758.

srpen-2010cervenec-2011slezska-zulakaple

Myšlenka vznikla v roce 1998 při diskusích navrh-kaplemezi zástupci občanských sdružení, samospráv, státní správy a podnikatelských kruhů oblasti Jeseníků, Slezska a střední Moravy, v souvislosti s připravovaným vstupem České republiky do Evropské unie.

Od roku 2002 je při prodlužování sloužena Evropská polní mše k uctění památky padlých na všech evropských bojištích v minulých stoletích. To bylo inspirací dr. Walterovi Kotrbovi z Erlangenu, který navrhl, aby u této Cesty byla postavena kaple. Kaple sv. Jana Nepomuckého byla slavnostně vysvěcena 24. června 2011.

zlata-lipakvetenakvetenakvetenameteorologicka-stanice

Navštívit můžete také nedaleko stojící „Zlatou lípu“, která je opředena hned několika pověstmi, z nichž jedna hovoří i o ukrytém zlatém pokladu. Pokud budete pokračovat po modré značce dál do lesa, dojdete až na vrchol hory Červená (749), kde se nachází meteorologická stanice, vybudovaná v roce 1952.

 

Červená hora je jednou z několika jesenických starovulkánů, činných před více než 2,4 mil. lety. Odhalený lávový suk, jako pozůstatek těžby čediče, nalezneme v houští za pastvinou pod Zlatou lípou.

kamenolomstenalavovy-sukpumy

K památníku se dostaneme z Budišova n.B. přes Guntramovice, anebo z Moravského Berouna přes Starou Libavou. Pod odbočkou na Rejchartice je u polní cesty menší parkoviště, odkud dojdeme asi 300m pěšky.

guntramoviceodpocivadlokrizekkostelstena

Historicko-vlastivědný spolek Odry (jk-2012)


Zpět na seznam článků

Copyright © 2012  Oderské vrchy | Mapa webu
Created by Webové studio Xlibris.cz | Valid XHTML 1.0!   .