Novoroční mykologický tip
Bývá zvykem, že v tomto zimním čase rádi oprášíme lyže, brusle a sáňky s úmyslem užít sněhové nadílky kopců a zamrzlých vodních ploch. Leč počasí pokračuje ve svých nestandardních projevech a
dopřává nám teplot takřka jarně podzimních. Toho taky využívají jisté dřevokazné houby, jejichž přechodným domovem se stal některý z letitých listnatých velikánů. Tak se může přihodit, že namísto běžkaře, hbitě ujíždějícího bílou stopou, potkáte člověka s plátěnkou, plnou zmiňovaných dřevokazných hub.
Hlíva ústřičná bývá označována nejenom za houbu výtečné chuti, ale i účinků přímo blahodárných pro náš organizmus. Živiny, které si hlíva bere ze stromů, mají schopnost aktivovat buňky zajišťující přirozenou imunitu organizmu.
Kromě toho hlíva obsahuje celou řaduvitaminůB, D, C, K, proteinů, sterolů, některé mastné kyseliny a stopové prvky chromu, mědi, železa, jódu, sodíku, selenu a zinku. Obsahuje také vlákninu, díky které se z těla uvolňují usazené škodliviny.
Plodnice hlívy ústřičné mají všestranné využití. Jsou vhodné do polévek, omáček, pod maso ale i do salátů. Třeně bývají tužší a proto je vhodné je nasušit a rozemlít (rozdrtit) na houbový prášek, který se přidává jako koření s léčebnými účinky.
Nalezený strom s chomáči hlívy ústřičné, pak poslouží jako přírodní spížka, ke které si občas dojdeme pro něco dobrého.
Text a foto: Jiří Kucharz